Jak dokładnie zorganizować kuchnię na nowo?
Wiemy, że jesteś zajęty. Właśnie dlatego opracowaliśmy najlepsze (i najłatwiejsze) sposoby czyszczenia oraz stworzyliśmy narzędzia i akcesoria, które ułatwią Ci podjąć się tego zadania.
Kto choć trochę czasu spędza na popularnej platformie Netflix wie, jakim hitem jest mini-serial z Marie Kondo w roli głównej. Ta drobna Japonka w ciągu kilku lat zrobiła oszałamiającą karierę nie tylko w swoim kraju, ale także w Stanach Zjednoczonych i Europie. O dziwo nie mówimy tu o piosenkarce, aktorce, ani typowej celebrytce, a o… ekspertce od porządkowania domów!
Jej autorska metoda o nazwie KonMari opiera się na kilku zasadach. Przede wszystkim Marie Kondo wychodzi z założenia, że czysty i uporządkowany dom w ogromnej mierze przekłada się na poczucie szczęścia i zadowolenia z życia jego mieszkańców.
Sama metoda zakłada m. in., że aby posprzątać skutecznie, powinniśmy zrobić to raz, a dobrze; że w porządkowaniu powinniśmy kierować się kategorią przedmiotów, a nie ich umiejscowieniem; że powinniśmy pozbyć się rzeczy, które nie przynoszą nam radości…
Zacznijmy od wyczyszczenia kuchni
Powierzchnie ze stali nierdzewnej
Urządzenia ze stali nierdzewnej tj. fronty lodówek, płyty kuchenne wykazują wiele śladów użytkowania tj. odciski palców, smugi i tłuste ślady. Na szczęście można łatwo je usunąć.
Na początku spryskaj powierzchnie białym octem.
Następnie sprawdź w którym kierunku układają się ślady szczotkowania stali (widoczne pionowe lub poziome prążki) i podążając w ich kierunku za pomocą ściereczki z mikrofibry wytrzyj ocet.
Na koniec czystą szmatkę zwilż za pomocą odrobiny oliwy z oliwek i ponownie wytrzyj powierzchnię stali zgodnie z kierunkiem szczotkowania.
Wszystkie ślady znikną, a drzwi lodówki będą błyszczeć.
Chromowany kran
Czy wiesz, że do czyszczenia chromowanych powierzchni najlepiej nadaje się wódka?
Chromowane powierzchnie należy spryskać alkoholem, a następnie je wypolerować za pomocą papierowego ręcznika kuchennego.
Szczoteczki pomogą dotrzeć do wszystkich zakamarków w których zbiera się osad.
Szklana płyta kuchenna
Zacznij od wytarcia wszelkich okruchów.
Następnie posyp całą powierzchnię sodą oczyszczoną i spryskaj octem, aż cała soda będzie mokra.
Zwilż ściereczkę płynem do naczyń, a następnie przykryj nią płytę kuchenną na około 15 minut.
Po tym czasie wytrzyj płytę za pomocą tej samej ściereczki. Następnie wytrzyj powierzchnie do czysta za pomocą czystej wody i ściereczki lub ręcznika papierowego.
Płyta kuchenna powinna być czysta!
Jeżeli zabrudzenia okazały się trudniejsze powtórz czynność.
Białe elementy z plastiku
Nigdy nie lekceważ mocy mydła i płynu do naczyń. W końcu oba środki zostały stworzone do walki z tłuszczem.
Białe urządzenia najlepiej czyścić niewielką ilością płynu do naczyń z wodą za pomocą szczoteczki z delikatnym włosiem.
Aby pozbyć się wszelkich zarazków, powierzchnie należy dodatkowo przetrzeć płynem dezynfekującym.
Zlewozmywak ze stali nierdzewnej
Bardzo ciekawym faktem jest to, że znacznie więcej bakterii może czaić się na powierzchni zlewu i gąbkach do mycia naczyń niż na deskach sedesowych.
Aby dokładnie zdezynfekować zlew ze stali nierdzewnej, należy go umyć za pomocą płynu do mycia naczyń, wody i ściereczki z mikrofibry.
By dostać się do wszystkich rowków wokół odpływu, obręczy i innych trudno dostępnych obszarów zlewu, użyj zestawu szczoteczek.
Następnie zamknij odpływ i napełnij zlew wodą z dodatkiem wybielacza. Pozostaw roztwór na pięć minut, opróżnij zlew i użyj tej samej ściereczki, aby ponownie przetrzeć zlew.
Gdy zlew wyschnie, dodaj nasz organizer lub uchwyt na gąbkę, które pomogą uporządkować wszystkie przybory do zmywania naczyń.
Zlewozmywak ceramiczny (szkliwiony)
Jeśli dno twojego białego zlewozmywaka nie jest już białe, spróbuj octu zmieszanego z pastą do zębów. Ta mieszanka znacznie lepiej usuwa plamy oraz niewielkie zadrapania, niż niejeden gotowy środek.
Nanieś mieszankę za pomocą szczoteczki z delikatnym, nierysującym włosiem.
Organizacja w szafkach
Fani serialu, w którym Marie Kondo pomaga w porządkowaniu amerykańskich domów, wiedzą doskonale, jak wielką wagę przywiązuje ona do pudełek, pojemników i skrzynek. Według Japonki odpowiednie pojemniki są najlepszymi sprzymierzeńcami w walce z bałaganem – dotyczy to zarówno szaf, garażu, jak i kuchni. Dzięki nim można kategoryzować przedmioty, chronić je od kurzu oraz układać w wygodny sposób na półkach i w szafkach.
W kuchni pojemniki, słoiczki i puszki spełniają jeszcze ważniejszą rolę niż w innych pomieszczeniach – chronią produkty spożywcze przed wilgocią i intruzami takimi jak mole, zapewniając dłuższą trwałość żywności.
Pojemniki mogą być pierwszym krokiem do skutecznego uporządkowania kuchni, a od tego już tylko krok do zaprowadzenia idealnego ładu w całym domu!