Zatrzymać smak lata
Lato to najlepszy czas na przygotowanie przetworów. Bogactwo owoców daje nam niesamowite możliwości – od spożywania ich „prosto z krzaczka” po zamknięcie w słoiku. Nadszedł moment, w którym możemy zatrzymać zapach lata na dłużej.
Pamiętacie powidła, kompoty i inne przetwory, którymi karmiły nas babcie? Wodę z sokiem? Dziadka, który biegł do piwnicy po zapas warzyw? Te wspomnienia wydają się bezcenne, zwłaszcza dziś, kiedy wymieniamy je na masowe produkty kupowane w sklepach.
Na takie, w których znamy tylko smak, a nie pochodzenie. Na takie, które zamykane są szczelnie wraz z dawką konserwantów i ulepszaczy, które mają podkreślić smak, dodać aromatu, zachować świeżość… Może warto wrócić do tego, co w naszej pamięci najlepsze? Docenić naturę, która daje nam to, co najlepsze.
Bomba z kolorów i witamin
Myśląc o jesiennych i zimowych smakach, często przychodzi nam do głowy szarlotka. Jabłka można zamknąć w słoiku na wiele sposobów, np. podsmażając je i doprawiając aromatycznym cynamonem. Przydadzą się nie tylko do wypieków, ale jako nadzienie do naleśników lub dodatek do ryżu.
Przygotowanie jabłek do dalszej obróbki będzie szybsze, jeśli użyjemy do tego akcesoriów OXO oznaczonych marką Good Grips ( „dobry chwyt”), które są tak zaprojektowane, aby wygodnie leżały w dłoni i nie wyślizgiwały się w trakcie pracy.
Ergonomiczne obieraczki do warzyw i owoców pomogą szybko obrać jabłka, gruszki i inne owoce ze skórki. Drylownicą usuniemy gniazda nasienne, by potem pokroić jabłka w plastry przy pomocy slicera. Możemy też szybko i sprawnie podzielić je na części używając do tego krajalnicy do jabłek.
Owocowe szaleństwo
Owocowemu zauroczeniu sprzyjają także słodziutkie maliny, bogate w witaminę C, kwas foliowy i błonnik. Można z nich zrobić sok, dżem czy nalewkę, która umili niejeden wieczór w gronie przyjaciół. Przetwory z malin mają wyrazisty smak, a także właściwości rozgrzewające. Mogą okazać się najlepszym lekiem na przeziębienia.
Konfitury i dżemy najlepiej smażyć i gotować w garnkach o grubych dnach, mieszając je specjalnie zaprojektowaną do tego łyżką. Malinowy dżem przechowywany w ślicznych słoikach Home Made lub nalewka rozlana do butelek z tej samej serii nie tylko umilą długie, zimowe wieczory, ale także świetnie sprawdzą się jako prezent.
Im więcej przetworów robimy, tym bardziej przydadzą się narzędzia, które ułatwią tę przyjemną, ale dość żmudną pracę. I tak wielbiciele przetworów z wiśni nie obejdą się bez porządnej drylownicy nieocenionej marki OXO, zaś wielbiciele dżemów truskawkowych docenią szczypce do usuwania szypułek.
Miłośnicy konfitur potrzebują specjalnego lejka, przyda im się też sitko. Pasteryzowanie zaś będzie bezpieczną czynnością dzięki chwytakowi do słoików.
Zachowaj także zioła
Patrząc na paletę barw, w jakiej prezentuje nam się lato, warto puścić wodze wyobraźni… Pikle, dżemy, kompoty… Pomysłów jest wiele. Nawet smak świeżych ziół i ich kolor można zatrzymać do zimy w pojemniku Herbstick marki Lekue.
Zamknięte w ładnie ozdobionych słoiczkach, opisane, staną się dekoracją domowej kuchni albo prezentem od serca dla przyjaciół odwiedzanych w długie, jesienne czy zimowe, wieczory…
PS Jak sprawnie i bezwysiłkowo otwierać słoiki? Na to też mamy sposób: otwieracz do słoików Good Grips OXO.