Ryż z warzyw – dlaczego warto się z nim zapoznać?
Od jakiegoś czasu w sieci można spotkać przepisy na dania z użyciem ryżu z… warzyw. O co tu właściwie chodzi?
Ryż z warzyw to określenie odpowiednio przygotowanego kalafiora lub brokuła, który w diecie zastępuje węglowodanową bazę taką jak ryż, makaron lub ziemniaki. Jest co najmniej kilka powodów, by to zrobić...
Ryż z warzyw to samo zdrowie: w porównaniu do klasycznego, prawdziwego ryżu jest on naprawdę niskokaloryczny, zawiera ogromne ilości dobroczynnego błonnika i wiele witamin. Jest też sycący i smaczny!
Ryż z warzyw – sposób na zwiększenie ilości warzyw w diecie
Chcesz wprowadzić do swojego menu więcej warzyw? Zacznij przygotowywać ryż z kalafiora! Warzywo to zawiera w dużych ilościach składniki mineralne: potas, magnez, mangan oraz witaminy: B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), C i K1. Jest on również źródłem błonnika pokarmowego i roślinnych konkurentów cholesteroli – dobroczynnych fitosteroli.
Jeżeli chodzi o brokuł, z którego także można przygotować roślinny ryż, to zawiera on duże ilości witaminy C, wapnia, potasu, a także sulforafanów, które mają zbawienny wpływ na nasze serce i naczynia krwionośne. Samo zdrowie!
Ryż z warzyw sprzymierzeńcem pięknej sylwetki
Ryż z warzyw jest bardzo sycący i świetnie sprawdzi się jako baza do potraw takich jak curry czy sosy. W dodatku jest lekkostrawny i niskokaloryczny – 100 g kalafiora to tylko 25 kcal! W porównaniu do 365 kcal zawartych w 100 g ryżu to naprawdę niewiele!
Jedzenie ryżu z kalafiora lub brokułu z pewnością wyjdzie Ci na zdrowie, a nadprogramowe kilogramy będą znikały niczym za dotknięciem magicznej różdżki.
Ryż z warzyw zamiast węglowodanów
Miłośnicy diet niskowęglowodanowych często spotykają się z dylematem, czym zastąpić węglowodanową część dania.
Ryż z warzyw to naprawdę zdrowa i sycąca alternatywa dla tradycyjnego ryżu, makaronu, czy też ziemniaków.
Ryż z warzyw – z czego go przygotować?
Ryż możesz przygotować tylko z niektórych warzyw. Najlepiej nadaje się do tego kalafior. To dobra wiadomość: kalafior jest dostępny w Polsce przez cały rok, choć rzeczywiście najlepiej smakuje latem.
Ryż z warzyw najlepiej przygotowywać z kalafiora, który ma twardą, chrupką konsystencję. Do wyboru masz m. in. stożkowaty i przepyszny kalafior Romanesco, a także kolorowe, np. fioletowe lub żółte odmiany kalafiora, które charakteryzują się również bardziej intensywnym smakiem.
Jeżeli potrzebujesz urozmaicenia, możesz spróbować przygotować ryż także z brokuła. Pamiętaj tylko o tym, aby wybrać możliwie najtwardszą główkę – wtedy brokuł nie będzie się sypał przy obróbce!
Ryż z warzyw – jak łatwo go zrobić?
Ryż z warzyw jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy, że zaopatrzysz się w zmyślne naczynie hiszpańskiej firmy Lékué, dzięki któremu szybko i bezproblemowo przygotujesz ryż.
Wystarczy, że umieścisz w pojemniku różyczki kalafiora lub brokułów, nałożysz pokrywkę i kilka razy obrócisz dwie części naczynia w przeciwnych kierunkach. Gotowe! Wystarczy tylko ugotować.
Ryż z warzyw - przechowywanie
Po przygotowaniu ryżu z kalafiora lub brokuła, bez problemu możesz przechowywać go w lodówce nawet kilka dni. Jeżeli masz ochotę, surowy ryż możesz także zapakować np. w torebki strunowe lub pojemniki i zamrozić.
I jak? Skusisz się na pyszną, zdrową i niskokaloryczną alternatywę dla tradycyjnego ryżu? Bardzo polecamy!