Żeliwny garnek typu 'dutch oven', polecany jest do gotowania zup, past, duszenia i zapiekania mięs, a nawet pieczenia chleba i ciast.
Garnek posiada czarny rant (jest to żeliwo), a powierzchnia do gotowania jest pokryta jasnobeżową porcelanową emalią, która jest gładka jak szkło.
Żeliwo się równomiernie nagrzewa oraz długo utrzymuje temperaturę. Do rozgrzania naczynia oraz gotowania w nim wystarczy mała lub średnia moc kuchenki.
Dodatkowo potrawy serwowane w naczyniu na dłużej pozostaną ciepłe. Dzięki temu naczynia są przyjazne dla środowiska, ponieważ ograniczają zużycie energii podczas gotowania.
Porcelanowa emalia, którą jest pokryte wnętrze garnka tworzy idealnie gładką, nieprzywierającą powierzchnię, która ma właściwości antyalergiczne i antybakteryjne.
Niezrównana powierzchnia porcelanowa, nie tylko zapewnia zdrowe gotowanie, ale umożliwia także długie marynowanie i przechowywanie żywności w lodówce. Jest niezwykle trwała i znacząco zmniejsza potrzebę używania tłuszczu.
Dzięki emalii naczynia jest łatwiej utrzymać w czystości, zaś żeliwo (w porównaniu do tradycyjnych naczyń żeliwnych bez powłoki) nie wymaga impregnacji.
Naczyń żeliwnych można używać na każdym źródle ciepła - kuchenka gazowa, elektryczna, ceramiczna, indukcyjna oraz piekarnik. Są odporne na wysokie temperatury do 260oC.
W zestawie z garnkiem dołączona jest żeliwna pokrywka z metalowym uchwytem oraz 6 gumowych protektorów, które chronią emaliowany garnek przed odpryskami i zapobiegają gromadzeniu się wilgoci podczas przechowywania.
Film: jak czyścić emaliowane naczynia żeliwne Lodge |
Instrukcja użytkowania i gwarancja (PDF - 42 KB) |
ul. Mińska 25, 03-808 Warszawa
BIURO I SIEDZIBA
ul. Mińska 25, 03-808 Warszawa
poniedziałek - piątek, godz. 9:00-17:00
FIRMA: LeDuvel Agata Oster
NIP: 5271438840 | REGON: 141014560 | BDO: 000104614
KONTO: 62 1090 2705 0000 0001 1637 7007 (Santander Bank Polska) |
64 1140 2004 0000 3602 4742 3413 (mBank)