Kolekcja Blacklock, podobnie jak wszystkie żeliwa marki Lodge, są impregnowane naturalnym olejem kuchennym wypalanym na ich powierzchni. Tworzy to warstwę ochronną zapewniającą łatwość czyszczenia.
Produkty z serii Blacklock są wykonane nowoczesną, innowacyjną metodą produkcji, dzięki której odlew jest bardzo cienki, a naczynia są lekkie, przy utrzymaniu właściwości 100% żeliwa. Cienkie ścianki naczyń Blacklock pozwalają na szybkie osiąganie idealnych temperatur.
Naczynia sprawdzają się najlepiej, kiedy rozgrzewa się je i chłodzi stopniowo.
Kociołek posiada:
- Wygodne, boczne uchwyty
- Pochylone ściany boczne, które ułatwiają mieszanie potraw
- Aluminowy uchwyt przy pokrywce
- Specjalne tłoczone pierścienie na spodniej części pokrywki, umożliwiające lepszą cyrkulację podczas gotowania
Przeznaczony do użytku na dowolnym źródle ciepła lub powierzchni do gotowania, może być używany zarówno w kuchni, jak i na zewnątrz, np. na ognisku, na grillu.
Pamiętaj, aby dbać o żeliwo, a będzie ono służyć przez pokolenia. Po prostu umyj, wytrzyj do sucha i przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.
dlaczego kociołek sygnowany jest rokiem 2002?
Kolekcja Blacklock składa się z naczyń, które stanowią kroki milowe w długiej historii marki w USA, wskazując na ważne dla niej lata, począwszy od XIX wieku aż do lat współczesnych.
Od pewnego czasu ostatni etap produkcji żeliwnych naczyń Lodge wiązał się z nakładaniem na nie woskowej powłoki, którą konsumenci zmywali przed samodzielnym sezonowaniem w domu. Doświadczeni użytkownicy rozumieli, jak ten proces wygląda, ale osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z naczyniami żeliwnymi często postrzegały go jako utrudnienie. Aby odmienić to przekonanie, prezes i dyrektor generalny Lodge, Bob Kellermann, wprowadził do cyklu produkcyjnego etap wstępnego sezonowania wszystkich wyprodukowanych naczyń żeliwnych jeszcze przed dostarczeniem ich na półki sklepowe. W roku 2002 proces ten został dopracowany, dzięki czemu Lodge wprowadził na rynek sezonowane naczynia żeliwne.
Lodge, jako pierwszy producent, który wykorzystał tę koncepcję, odniósł niesamowity sukces. Sezonowane naczynia szybko prześcignęły w sprzedaży swoje niesezonowane odpowiedniki. Po zaledwie pięciu latach sezonowane naczynia żeliwne zyskały taką popularność, że Lodge postanowił zakończyć produkcję żeliwa niesezonowanego.
Film o producencie |
Instrukcja pielęgnacji i konserwacji (PDF - 42 KB) |
ul. Mińska 25, 03-808 Warszawa
BIURO I SIEDZIBA
ul. Mińska 25, 03-808 Warszawa
poniedziałek - piątek, godz. 9:00-17:00
FIRMA: LeDuvel Agata Oster
NIP: 5271438840 | REGON: 141014560 | BDO: 000104614
KONTO: 62 1090 2705 0000 0001 1637 7007 (Santander Bank Polska) |
64 1140 2004 0000 3602 4742 3413 (mBank)