Czas kruchych ciasteczek
Kruche ciasteczka to drobne smakołyki, które nie mają „swojej” pory roku. Ale to jesienne wczesne wieczory szczególnie sprzyjają ich przygotowaniu.
Można je traktować jako „sesje treningowe”, bo „odświętną” ich wersję często przygotowuje się na Boże Narodzenie.
Proste ciasteczka nie są pracochłonne, na dodatek ich wykonanie można rozdzielić na dwa etapy, wykonywane w odstępie jednego lub nawet 2-3 dni. I jest to coś, co wprost idealnie nadaje się do przygotowania wspólnie z dziećmi, już od wieku przedszkolnego. Frajdy jest co nie miara!
Kruche ciasteczka to proste przepisy, który możemy zrealizować z najbardziej podstawowymi przyborami kuchennymi: stolnica lub mata do wałkowania, wałek, blacha do pieczenia. Wykrawać je można choćby szklanką, ale możliwości są dużo większe: foremek do wykrawania jest mnóstwo.
Kolejne możliwości otwiera dekoracja ciasteczek. Bo choć takie prosto z blachy już smakują wyśmienicie, to te bożonarodzeniowe aż proszą się, by je świątecznie przyozdobić. Bo własnoręcznie przygotowane i ozdobione ciasteczka mogą stać się najpiękniejszymi ozdobami na choince, mogą też być małym świątecznym prezentem „od serca”.
Przepisów na ciasteczka w Sieci znaleźć można mnóstwo. Stosunkowo duża zawartość tłuszczu daje ciasteczkom ową kruchość, bo utrudnia on sklejanie się pozostałych składników: to od 1 części tłuszczu na 2 do 3 części mąki. Najlepsze w tym zastosowaniu jest oczywiście masło, choć niektóre przepisy pozwalają użyć margaryny.
Inne składniki w przepisach bywają już rozmaite: żółtka lub całe jajka, czasem śmietana, nierzadko cukier, a także dodatki smakowe.
Co ciekawe: eksperci twierdzą, że zbyt długie wyrabianie ciasta pozbawia je kruchości.
Jeśli zamierzamy ciasteczka powiesić na choince warto pamiętać, by przy wykrawaniu zrobić otwory do ich zawieszania.
My proponujemy trzy własnoręcznie (i organoleptycznie...) wypróbowane przepisy: dwa doskonale pasujące do okresu świątecznego, trzeci wyjątkowo prosty, a dający zaskakujące efekty.
Ciasteczka cynamonowe
Składniki:
- 150 g mąki tortowej
- 100 g drobno mielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 100 g masła
- 1 laska wanilii / 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cynamonu
- Do dekoracji: migdały, orzechy, brązowy cukier
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i delikatnie łączymy w jednolitą masę.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, następnie wykrawamy z niego ciasteczka.
Układamy ciasteczka na blasze do pieczenia, dekorujemy wedle uznania.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-195 °C (bez termoobiegu) przez 12-15 minut. Ciasteczka są gotowe gdy zmienią kolor na złoty.
Pierniczki świąteczne na miodzie
Składniki:
- 250 g miodu
- 250 g brązowego cukru
- 100 g masła
- 600 g mąki pszennej typ 405
- 10 g przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 5 g sody oczyszczonej
- 10 g ciemnego kakao
Miód rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, a następnie dodajemy jajka oraz miód z masłem.
Wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 doby.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, następnie wykrawamy z niego pierniczki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 °C (bez termoobiegu) przez 8 minut.
Ciasteczka serowe
Składniki:
- twaróg, mąka i masło w równych częściach (wagowo)
- gruboziarnisty cukier do ozdabiania
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by nieco zmiękło.
Twaróg przeciskamy przez praskę, w misce łączymy z masłem i mąką na jednolitą masę.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc (może tam czekać nawet kilka dni).
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy z niego ciasteczka.
Cukier wysypujemy na płaski talerzyk. Poszczególne ciasteczka kładziemy jedną stroną na powierzchni cukru i lekko przyciskamy.
Wykładamy stroną bez cukru na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 °C (bez termoobiegu) do zrumienienia (ok. 12-15 minut).
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.