Makaron z warzyw? Tak! Dzięki spiralizerowi
Podobno makaron ugotowany al dente nie tuczy. Jednak osoby, które pomimo to unikają węglowodanów w postaci pasty, nie muszą rezygnować ze spaghetti. Jak to możliwe? Mogą przyrządzić je z warzyw.
Termin zoodles pojawił się w naszym słowniku równolegle z trafieniem na rynek spiralizerów, dzięki którym można cukinię zamienić w spaghetti - czyli w zoodles właśnie. Jednak to sprytne urządzenie zamienia w cienkie nitki, wstążki i plastry nie tylko cukinię. Równie popularne, co cukiniowe są makarony ze słodkich ziemniaków czy marchwi. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by w takiej postaci podać buraki, selery, dynię, ogórki, rzodkiewki, jak również owoce – jabłka i gruszki.
Pyszne frytki z batata (smażone lub pieczone), spaghetti z cukinii i marchwi – ugotowane, przyprawione i posypane serem, surówka z warzyw sezonowych, deser z szatkowanych zapiekanych jabłek. Dzięki krajalnicy spiralnej można przygotować zdrowe, kolorowe, łatwo strawne i smaczne posiłki. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia, a jeśli jej nie mamy – wystarczy przeszukać sieć. W internecie jest wiele inspiracji i przepisów, tak po polsku, jak i po angielsku.
Spiralizery, zwane tarkami spiralnymi, stały się hitem. Ich możliwości docenili weganie, wegetarianie i wszystkie osoby dbające o zdrową, zbilansowaną dietę. Spiralizery – w zależności od modelu - umożliwiają pocięcie warzyw i owoców w wąskie, długie paski (spaghetti), spiralki cienkie i grubsze, we wstążki oraz w plastry.
Solidnie wykonany sprzęt uznanych marek można zamówić na stronie LeDuvel.pl.