Dlaczego warto przygotowywać posiłki w domu?
Patrząc na styl życia mieszkańców dużych miast można byłoby odnieść wrażenie, że minęły bezpowrotnie czasy, gdy posiłki przygotowywało się w domu. Nic bardziej mylnego!
Choć bary, fast-foody i restauracje kuszą pracowników promocjami, abonamentami, niższymi cenami za zestawy lunchowe, to coraz więcej ludzi decyduje się na samodzielne przygotowywanie posiłków w domu. Dlaczego? Są ku temu co najmniej cztery ważne powody.
Wiesz, co jesz
Gotując w domu, doskonale wiesz, co jesz. Sam robisz zakupy, sam przyrządzasz, sam przyprawiasz potrawy - masz więc pełen wpływ na jakość składników i sposób przygotowywania dania.
Zabierając ze sobą do pracy pojemnik z drugim śniadaniem i lunchem masz pewność, że dania są zdrowe, dobrze zbilansowane i przygotowane ze świeżych produktów, które sam wybrałeś.
Wiesz też, że potrawy nie zawierają szkodliwych konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Nie chcesz jeść glutaminianu sodu – to go nie jesz!
Prawda jest brutalna: jedząc „na mieście” nie masz stuprocentowej pewności co do jakości potraw.
Oszczędzasz pieniądze
Kiedy decydujesz się na przygotowywanie swoich posiłków w domu, możesz być pewny, że zaoszczędzisz naprawdę niebagatelne kwoty. Domowe dania kosztują ułamek tego, co barowe, a tym bardziej – restauracyjne.
W skali miesiąca te oszczędności przełożą się na setki złotych, które możesz np. odłożyć na wakacje marzeń! Jeżeli ostrożnie przyjmiemy, że lunch w Warszawie kosztuje średnio 25 złotych, to przez rok na same obiady możesz wydać nawet blisko 6000 złotych!
A gdy doliczyć jeszcze codzienne kanapki na drugie śniadanie?… Urlop w Tajlandii przestaje wydawać się drogi :)
Oszczędzasz czas
Wydawałoby się, że gotując w domu tracisz czas. Tymczasem jest dokładnie na odwrót! Można przygotować na raz większą porcję ulubionego dania, poporcjować je, włożyć w pojemniki.
W ten sposób możesz przygotować dwa lunchboxy na jeden tydzień, a dwa kolejne zamrozić na zapas. I już nie musisz stać w kolejce w firmowej stołówce, ani polować na Pana Kanapkę. Po prostu zabierasz ze sobą do pracy przygotowane pojemniki i ze smakiem pałaszujesz swój pyszny obiad bez wycieczki do restauracji, bez kolejki i bez zastanawiania się, co wybrać.
Może dzięki temu uda Ci się sprawniej wykonać swoją pracę i szybciej dotrzeć do domu? A to oznacza jedno: więcej czasu dla Ciebie, rodziny i przyjaciół!
Doskonalisz swoje umiejętności kulinarne
Praktyka czyni mistrza! Regularne gotowanie w domu może sprawić, że złapiesz bakcyla i niepostrzeżenie zasłyniesz wśród rodziny i znajomych jako dobry kucharz... Może nawet zapragniesz zgłosić się do kulinarnego talent show? ;-)
A na serio: umiejętność przygotowywania smacznych potraw to coś, co jeszcze nikomu nie zaszkodziło. W końcu lepiej umieć gotować niż być kulinarnym laikiem, dla którego szczytem finezji jest przygotowanie kanapki z jajkiem...
Gotowanie w domu i zabieranie lunchboxów do pracy ma naprawdę sporo plusów. Trzeba jednak pamiętać o jednym ważnym szczególe: o odpowiednich pojemnikach na żywność.
W czasach taniej masówki z Chin, które często powstaje bez baczenia na jakość, warto zastanowić się nad tym, co kupujemy. Żeby nie okazało się, że pojemniki jest wykonany z plastiku, który nie jest bezpieczny w kontakcie z żywnością, bo nie nadaje się do wielokrotnego użytku albo do używania w kuchence mikrofalowej, zamrażarce czy zmywarce.
My polecamy produkty z portfolio LeDuvel, przeznaczone dla osób, które chętnie przygotowują posiłki w domu i noszą je do pracy. Co istotne: każdy z nich jest bezpieczny w użyciu i wyprodukowany z bezpiecznego dla zdrowia plastiku najwyższej jakości.
Lunchbox TO GO Lékué – hermetyczne, praktyczne, a przy tym designerskie dwa pojemniki zamykane elastyczną taśmą pomieszczą np. obiad i sałatkę na drugie śniadanie. Można używać ich w kuchence mikrofalowej, można myć w zmywarce – są naprawdę nieocenione! Uzupełnieniem serii są stalowe sztućce TO GO, także połączone elastyczną opaską, idealnie pasujące do lunchboxów.
Pojemnik Jar TO GO Lékué – hermetyczny pojemnik będzie wiernym przyjacielem osób, które do pracy zabierają ze sobą zupy (np. krem z dyni, a do niego chrupiące pestki) albo różnego rodzaju jogurty czy desery. Pojemnik jest wyposażony w osobną, składaną miseczkę, w której możemy umieścić sypkie produkty, aby oddzielić je od mokrych składników znajdujących się w pojemniku (i połączyć je ze sobą tuż przed konsumpcją).
Lunchboxy ON-THE-GO firmy OXO – dwupoziomowe pojemniki na potrawy ucieszą wszystkich tych, którzy lubią zestawy takie jak hummus i warzywa, albo jogurt i muesli, czyli składniki, które powinno się łączyć tuż przed spożyciem. Te szczelne i wytrzymałe pojemniki są dostępne w różnych pojemnościach. Można także zaopatrzyć się w praktyczną buteleczkę na sos z tej samej serii.
Słoik na sałatkę z pojemnikiem na sos Aladdin – klasyczny design i praktyczność – tak w dwóch słowach można określić ten pojemnik. Jest idealny na sycącą sałatkę na lunch. Co ciekawe, słoik nie jest szklany, a wykonany z Tritanu, czyli tworzywa bardzo odpornego na mechaniczne uszkodzenia, a przy tym w pełni bezpiecznego w kontakcie z żywnością. Nadaje się też do mycia w zmywarce.