Co to znaczy porządna forma do pieczenia
Dziś przerost formy nad treścią to zjawisko zaskakująco powszechne, choć trudno je uznać za pozytywne. W czasach Instagrama, rysunkowej, zdawkowej komunikacji bez głębszego przekazu, i filmów, których fabuła znaczy mniej niż efekty specjalne, forma jest kuszącym opakowaniem, które jednak zbyt często odbiera sens samej treści.
Na szczęście tę regułę potwierdzają wyjątki. Rzecz ma się zgoła inaczej chociażby… w kuchni. Mowa oczywiście o formach do pieczenia.
Forma formie nierówna. Mogłoby się wydawać, że to, w co włożymy ciasto, ma niewielkie znaczenie. Nic bardziej mylnego - dla miłośników pieczenia dobra, porządna forma będzie wiernym przyjacielem, który usprawni i uprzyjemni pracę w kuchni.
Trwałość przede wszystkim
Popularne dyskonty i sieci handlowe oferują nam zatrzęsienie produktów w promocyjnych cenach i dziesiątkach wzorów, toteż wciąż jesteśmy wodzeni na pokuszenie zakupowymi okazjami. Formy do pieczenia ciast i chleba można kupić już za kilkanaście złotych, ale… czy warto to robić?
Ocynowane, tanie formy są podatne na rdzewienie i łatwo ulegają wgnieceniom. Dodatkowo przy pieczeniu ciast z owocami trzeba uważać na kontakt forma-ciasto: owoce o kwaśnym odczynie mogą wchodzić w reakcję z blachą, co oprócz brzydkiego zapachu i metalicznego posmaku ciasta jest potencjalnie niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Nieco trwalsze są formy ze stali nierdzewnej, ale i im daleko do doskonałości. Tu trzeba bardzo uważać na zarysowania, a to wiąże się z koniecznością użycia specjalnych przyborów do krojenia i wyciągania ciasta z formy.
Z kolei formy szklane są uniwersalne, nie wchodzą w reakcje z pożywieniem, ale… są szklane! To zaś oznacza, że mogą się stłuc, i nawet jeśli są żaroodporne, to mimo wszystko mogą pęknąć w piekarniku pod wpływem wysokiej temperatury (sprawdzone!)
Podobny problem stwarzają ceramiczne formy do pieczenia: choć często pięknie zdobione i efektowne, są podatne na pęknięcia. Dodatkowo ich waga sprawia, że wyjmowanie wypieków z pieca może być przyczyną efektownych, ale niebezpiecznych akrobacji…
Forma dla środowiska
Wybierając formę do pieczenia warto wziąć pod uwagę formy porządniejsze, czyli takie, które posłużą nam całe lata. Z takiego produktu będziemy nie tylko bardziej zadowoleni, ale także rozsądnym, odpowiedzialnym wyborem przyczynimy się do mniejszego zanieczyszczenia środowiska naturalnego.
Jeśli nie będziemy kupować nowej formy co pół roku (a przy regularnym pieczeniu i niskiej jakości formy może się to okazać niezbędne!), Matka Ziemia z pewnością nam podziękuje! To szczególnie istotne dla osób, które żyją w zgodzie z nurtem minimalizmu i zero / less waste. Czasem mniej naprawdę znaczy lepiej!
Czyszczenie i mycie
Dobra forma to też taka, która czyści się bez kłopotu. Ci, którzy lubią piec, wiedzą jaką zmorą może być szorowanie przypieczonej foremki z resztek ciasta, chleba, czy tarty.
Dlatego tak ważna jest powłoka, która pokrywa dno formy. Powinna ona być nieprzywieralna - dzięki temu ciasto z łatwością będzie z niej schodziło. Niezwykle ważna jest też możliwość mycia formy w zmywarce - kto lubi spędzać czas przy zlewozmywaku?
Rozwiązania idealne
Na szczęście specjaliści od kuchennych akcesoriów znaleźli już rozwiązania problemów, które dręczą miłośników pieczenia. Na ratunek tym, którym trwałość, ekologia i praktyczność leżą na sercu, przybywają nowoczesne powłoki, którymi pokrywane są formy renomowanych producentów.
Mowa o powłokach Eclipse i Whitford, które dostępne są w produktach marek Tala i Birkmann. Obie łatwo się czyszczą, są nieprzywieralne i odporne na zarysowania, przez co są wyjątkowo trwałe. Dzięki ich zastosowaniu formy do pieczenia posłużą długie lata, a my będziemy cieszyć się najwyższą jakością produktów.
Marka Tala (Wielka Brytania) lub Birkmann (Niemcy) – to producenci m. in. form do pieczenia. które pokryte są wyjątkowo trwałą, trzywarstwową powłoką nieprzywieralną Premium Eclipse lub Withford. Keksówki, tortownice z wyjmowanym dnem, foremki na tartaletki i magdalenki - wszystkie formy marki Tala są produkowane z najwyższą starannością o jakość. Co ważne, można je myć w zmywarce, a także wkładać do zamrażarki.
Bogatą ofertę form do pieczenia premium ma także marka Birkmann. Jej produkty wykonane są z wysokiej jakości stali węglowej, co przekłada się na ich długowieczność. Wyjątkowo trwała powłoka marki Whitford ułatwia wyjmowanie ciast z formy, chroni je przed przypalaniem się i przywieraniem oraz ułatwia mycie. Ich jakość potwierdza wieloletnia gwarancja na powłokę.
Chętni na pieczenie? Jesień, zima to w końcu wspaniały czas na przygotowywanie pożywnych, wytrawnych tart, szarlotek jedzonych prosto po wyjęciu z piekarnika i aromatycznych magdalenek!
Zobaczcie sami, jaki wybór form i foremek z powłokami Eclipse i Whitford znajdziecie w naszym sklepie! Przy użyciu porządnych form pieczenie będzie czystą przyjemnością i zdrową alternatywą!